Lichtpuntje in deze donkere maanden

Door 5 januari 2018Nieuws

We zijn alweer een week op weg in het nieuwe jaar! Wat is er dan mooier dan een throwback naar de laatste paar weken van het afgelopen jaar?

 

 

Hart onder de riem
In het kader van het landelijke project van Schulden naar Kansen, dat Aegon in samenwerking met o.a. Royaal Thuis uitvoert, zijn onze cliënten flink in het zonnetje gezet. Het project van Schulden naar Kansen richt zich op mensen die in armoede leven door problematische schulden. Aegon heeft dit jaar besloten om deze mensen een hart onder de riem te steken door geen kerstpakketten uit te delen aan het personeel, maar in plaats daarvan deze gezinnen -die het echt nodig hebben- in het zonnetje te zetten. Onze cliënten en diens kinderen kregen de mogelijkheid om een verlanglijst op te stellen ter waarde van €50,- euro per gezin.

Ontvangst met open armen
Op 20 december werden onze cliënten met de bus opgehaald en vervoerd naar het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag. Met open armen werden zij ontvangen op het Aegonplein. De cadeaus op hun verlanglijsten werden op een feestelijke manier uitgereikt. De cliënten kregen de mogelijkheid zich een avond helemaal laten gaan met een vermakelijke kerstbingo. Ook werden er ter plekke professionele foto’s en karikatuurtekeningen gemaakt van de gezinnen, om dit bijzondere moment voor eeuwig vast te leggen. Er was zelfs een visagist aanwezig voor het optutten van de cliënten.  In de make-upstoel lieten zij zich volledig vertroetelen. Dit heeft natuurlijk gezorgd voor flitsende foto’s, die de cliënten overigens meteen meekregen.

Vermaak
Om de cliënten voor heel even te ontlasten is ook aan vermaak voor de kinderen gedacht. Deze werden vermaakt met gekke, spannende en grappige kerstverhalen. Ook zijn er verschillende knutsel- en speelhoekjes ingericht.

Kwetsbare gezinnen
Met het project van Schulden naar Kansen worden landelijk 11.625 huishoudens die in armoede leven door probleemschulden geholpen. Royaal Thuis zet zich in voor deze kwatsbare gezinnen en probeert ook haar steentje bij te dragen bij de bestrijding van armoede in de krachtwijken in Den Haag. Ondanks het feit dat naar maatstaven van de VN er 0% armoede in Nederland voorkomt, is er een grote groep mensen in Nederland, die vanwege schulden, de hoge lasten en andere verplichtingen, maatschappelijk niet of nauwelijks mee kunnen komen. Zij komen maandelijks geld tekort om de vaste lasten te betalen. Besparen op levensmiddelen een logisch gevolg. Geld voor boodschappen is er nauwelijks, laat staan met de feestdagen. En deze mensen verdienen juist met deze dagen een extraatje.

Lichtpuntje
Social Worker Ramazan Acar vertelt: “December is een maand om samen te zijn. Lekker eten met elkaar en misschien wel een kerstpakket uitpakken. Maar voor veel mensen is dit niet vanzelfsprekend. Er zijn in Nederland mensen die moeten rondkomen van minder dan een minimum inkomen, en ook niet genoeg geld hebben om maandelijks hun vaste lasten te kunnen betalen, laat staan een kerstgeschenk of gezellig kerstdiner. Wat schulden met een mens kunnen doen, is complex. Ik denk vaak terug aan cliënten die ik de afgelopen jaren gesproken heb. Hun situatie lijkt en voelt voor hen onoplosbaar. Deze actie zorgt toch weer voor een lichtpuntje in deze donkere maanden. Als je ziet hoe de cliënten die zware financiële problemen hebben opleven op zo’n dag, dan weet je weer waar je het allemaal voor doet.”

Deel dit bericht op social media:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Laat een reactie achter